Wederom Werchter

Een zonde, eens gemaakt, is snel herhaald. En dus schrijf ik bij deze, in navolging van vorig jaar, een verslag van vier dagen Werchter. Want zo’n verslagen zijn er uiteraard nog niet genoeg.

Waar te beginnen? Het concept ‘dag’ raakt altijd wat verloren op de festivalweide, enkel nog van belang om de line-up te raadplegen eerder dan wegens enige correlatie meet eet-en slaappatroon (Bioritme? Welk bioritme?). Verwacht dus geen logische structuur in mijn relaas.

Het was een sublieme editie. Een line-up die op voorhand vrij karig leek naar mijn persoonlijke smaak, maar toch perfect was (Pearl Jam! Placebo! Arctic Monkeys! Babyshambles! Honderd nieuwe hipsterbands die best te pruimen bleken, al weet ik niet waarom elke frontzanger tegenwoordig ook wat op trommels moet kunnen slaan tijdens het concert!).

Rode draad was vreemd genoeg het “gadsamme ik word oud” gevoel. Sterkst aanwezig toen Franz Ferdinand aan het begin van hun concert verkondigde dat ze tien jaar geleden ook al dat massieve podium sierden, en ik me realiseerde dat ik er toen ook al stond. Het hielp niet dat het leek alsof niemand rondom me hun muziek kende (al steek ik dat op de overweldigende aanwezigheid van Bastillebakvissen. Overigens een band die desondanks aangenaam verraste). Toch. De wereld zou beter zijn moesten meer mensen ‘Michael’ kunnen meezingen.

Extra entertainment werd uiteraard gebracht door het WK. Zaterdag kleurde de wei best wel impressionant rood, maar wat mij (uiteraard) het meest kon bekoren was de Belgisch-Hollandse solidariteit. Ik spotte verscheidene keren de tricolore met de Hollandse vlag vermengd, aangebracht op elk mogelijk ontbloot lichaamsdeel. Ook oranje truitjes gecombineerd met Belgische vlaggen op de wang waren alomtegenwoordig. Ikzelf koos er evenzeer resoluut voor beide Lage Landen te steunen, tot groot ongenoegen van mijn gezelschap. Helaas kon het voor de Duivels niet baten (beeld je eens in hoe de sfeer anders was geweest! Alleen al daarom was het teleurstellend). De Nederlanders daarentegen, ondanks een toch wel weinig geïnspireerde match, haalden wel hun slag binnen. En zo gebeurde het dat ik, terwijl ik Pearl Jam stond te kijken met de livestream op de GSM in de hand, overrompeld werd door een oranje vloedgolf die vanuit het Nort West Walls gedeelte in volle sprint dwars al dansend de weide over koerste. Voeg erbij dat dit gebeurde op de tonen van ‘Alive’ en een onvergetelijk moment werd gecreëerd.

Dat brengt mij bij de tweede rode draad: de vele tonaliteiten van de massahysterie. Of het nu gaat om 88.000 mensen die marcheren onder orders van Stromae (overigens -en ik weet dat ik me hier niet populair mee maak- spouwmuziek, maar wel een machtig optreden), een halve wei die met vertwijfeling in de ogen onze nationale ploeg gadeslaat, terwijl het overgrote merendeel van die menigte anders geen hol geeft om voetbal, een hele horde die met zijn poncho’s de centrifugale kracht test door een nieuwe regenvlaag over zichzelf uit te zwieren, of zelfs de onbezonnen aanvaarding van de kampeeromstandigheden en het geschuifel door een zee van vlees. Het is iets heel vreemds, de manier waarop we ons gedragen in zo een onnatuurlijk grote groep. Voor een diersoort die ontwikkeld is om in groepen van 20 à 50 te leven gaan we nog relatief goed om met de dreunende drukte. Weliswaar met het typische compensatiegedrag: het zich willen onderscheiden van de anderen op de meest vreemde manieren (Kiguzu’s alom!), en een communicatiedrang die tot op het lijf, de t-shirt of het niet langer weg te denken DeMorgen bordje wordt uitgewerkt.
Het is mogelijks ietwat naïef van me, maar, en dit viel nog het meest van al op terwijl we blijde gezichten tevoorschijn toverden met behulp van onze bellenblazers; de sfeer zat goed. Een mengeling van uitgelaten en ontspannen die belichaamt wat een festival hoort te zijn.

Werchter.

Je bent een kapitalistisch globaliserend ClearChannel/LiveNation gedrocht. Maar ik zal je er niet voor rechts laten liggen.

Liefs,
Jessie

WP_20140706_056

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s