Meet me on the equinox

Ik eindigde mijn vorige verhaal in Cortez. Na een laatste mooie zonsondergang baden we onze heuvel daar, de knusse kamers en de hyperactieve kolibris vaarwel.

P1110434 (2)

Wat ik nog niet vermeldde, was hoeveel nieuwe vriendjes ik wel heb gemaakt tijdens de omzwervingen van de voorbije weken:

P1110441 (2)  P1110818 P1110486 (2)

P1110518 P1110672 (2)

P1110737 (2)  P1110860

Samen doorstonden we het einde van het korte monsoon-seizoen eigen aan de Four Corners. Vooral in Mesa Verde koppelden korte apocalyptische momenten zich aan een onverwacht prachtige opstoot van woestijnbloempjes:

P1110505 P1110513 (2)

Gelukkig bleef het verder grotendeels blauw en helder, wat de volgende beelden van Native American ruïnes opleverde:

P1110522   P1110717 (2)
(Links, Mesa Verde, Rechts; Chaco Canyon)

De weergoden bleven ons ook goedgezind tijdens het kamperen in Chaco Canyon, waar we waren voor het gadeslaan van de herfst equinox. Op dit keerpunt der seizoenen valt de zon exact in op bepaalde punten op de ruïnes en rotstekeningen, een prachtig voorbeeld van prehistorische kalenders.

P1110799 P1110802
(Links: zonsopgang parallel met volledige achterwand van Hungo Pavi. Waar ik mijn vader volledig bevroren maar klaarwakker en overgeëxciteerd foto’s stonden te maken terwijl ons moeder sceptisch toekeek en droomde van warme koffie. Rechts: ietwat na de zonsopgang aan de grote kiva van Casa Rinconada, waar de zon enkele minuten eerder keurig door de deuropeningen aan weerszijden van het gebouw scheen)

Archeoastronomie. Zelfs binnen het vakgebied is het een kleine niche, maar verdomd cool. Het maakte indruk.

Meer nog dan het opgangsmoment zelf, genoot ik van dat uurtje vlak voor het opkomen van de zon. De schemer in de woestijn is een unieke sfeer, met het vervreemdende lachende gehuil van coyotes in de achtergrond, de gutturale klank van kwebbelende raven, en die rozige gloed die zich niet op camera laat vatten (geloof me, ik heb het geprobeerd).

Het was een ervaring, in scherp contrast met het voorafgaande nachtje in Durango, een stadje dat probeert het gevoel van het oude Wilde Westen in leven te houden. Of het daarin slaagt laat ik in het midden, maar ik wil bij deze wel hulde brengen aan de lieftallige dames en getalenteerde pianiste van de Diamond Belle Saloon. Het is alvast één van mijn favoriete dorpjes, met een main street vol toffe winkeltjes (denk ouderwetse boekenwinkels met aanraders van het personeel en ladders langs de rekken, en goede muziek in elke, (ja echt elke) winkel).

Intussen zijn we al in Santa Fe beland. Terug in de bewoonde wereld, met elektriciteit, GSM, internet, en warm stromend water. Het is hier ook prachtig. Luider, drukker, en zoveel “mensiger” dat ik even moest hercalibreren. Maar mooi, ja. Santa Fe is een smeltkroes van cuturen, waar de Spaanse Conquistadores ambras maakten met de inheemse stammen (Zuni, Hopi, Navaho,…) en ook Mexicaanse invloeden in de wirwar verstrikt raken. Alle gebouwen zijn in ouderwetse adobe stijl, op het centrale plein speelde een bandje met een contrabas gemaakt uit een omgekeerde zinken wasteil, een stuk visdraad en een stok, en achter elke hoek is inheemse kunst te koop.

Het zorgt voor een bruisend kleurrijk centrum op leefbare schaal, en ik kijk mijn ogen uit. Maar toch. Deze wederkeer naar meer bevolkte (beschaafde?) regionen doet me realiseren dat het eind van mijn tocht nadert. Everything, everything ends, om het met de woorden van de titeltrack te zeggen.

Ik hol nog een aantal dagen aan volle vaart weg van dat gevoel. Deze ochtend richting Taos Pueblo, om mee te beginnen.

Liefs, Jessie

PS: de titel is uiteraard gestolen van Death Cab For Cutie, ter accreditering.

Een gedachte over “Meet me on the equinox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s