“Ik denk dat het een Belg is”

Hallo, ik ben Jessie en ik ben Belg in Nederland. Dat was jarenlang de zelfdefinitie van waaruit deze blog groeide. De cultuur-en taalverschillen die nog steeds tot quasi dagelijkse hilariteit leiden bij mijn Hollandse collega’s, vormden een intrinsiek deel van de identiteit waarmee ik de graduele integratie in mijn nieuwe levenspad in september 2013 aanvatte.

Het is een vreemd gegeven, dit expatbestaan. Aangezien ik samenwoon met een Canadees met Oekraïens-Britse roots, en een Ecuadoriaanse die tussentijds ook in Londen en de VS studeerde, wordt het heel normaal om globaal mobiel te zijn. Intussen vergeet ik vaak dat ook ik enige afstand van huis woon. Het lijkt allemaal zo gewoon, en god, laten we eerlijk zijn, wat stelt tweeënhalf uurtjes rijden nu voor?

De voorbije week werkte ik samen met een andere Canadese, die in haar Sabbatjaar als professor tijd maakte om even tot hier te vliegen om een project met mij op te starten. We voerden een geweldige, extreem intensieve blitzkrieg die ik bij deze als valide verontschuldiging wil aanbrengen voor mijn langdurige stilte op deze blog. Het was een fantastische ervaring, zowel professioneel als qua levenswijsheden en pure gezelligheid.

Verder hebben we ook regelmatig mensen op bezoek in ons Leidse nest (zijn er nog mensen die niet wisten dat ik verhuisd was? Bij deze bent u ingelicht), van alle hoeken van de aardbol. Recent beseften we zelfs dat we in al die tijd nog niet echt Nederlanders over de vloer hebben gehad (housewarming uitgezonderd dan). Dit soort realisaties vult mij met een ietwat kinderlijke verwondering die ik lekker weiger los te laten. Wat is de wereld klein en boeiend divers! Aan de andere kant; het frustreert ook best wel hoor. Je raakt levens met zo veel mensen, en uit al die individuen zijn er misschien een handvol waar je het goed mee kunt vinden. Beetje balen als één daarvan de volgende dag terug naar Australië vertrekt.

Ik weet niet precies wat ik wou bereiken met deze blog, maar misschien is het dit: de enige manier om te evolueren als persoon, is door in contact te komen met zo veel mogelijk andere perspectieven. Toegegeven, er zijn mensen wiens geest altijd klein gaat zijn, hoe veel ervaringen ze ook accumuleren, en er zijn mensen die het universum in de ogen hebben, al leiden ze hun hele leven een kerktorenbestaan. Maar het advies dat ik, als miniatuurexpat, voor mezelf opbouw is het volgende: Reis. Ontmoet. Ervaar.

We hotsen en botsen allemaal maar een beperkt poosje rond op dit statistisch onwaarschijnlijke galactisch accidentje dat we de aarde noemen. Dus scheur die oogkleppen af, en vorm naar hartenlust opinies over alles om je heen, onder de voorwaarde dat je bereid bent ze constant bij te stellen. Ons levensstromen bestaan uit een combinatie van keuzes, opportuniteit en enorme dosis onvoorspelbaarheid, en de uitdaging is om dat als een avontuur te zien eerder dan een bron van zenuwen. En dan richt ik me vooral tot de twenty-somethings in mijn lezerpubliek:Shot die existentiele crisis met vol geweld de deur uit.

Want wil je weten hoe het werkt?

On Verra.

Liefs,
Jessie

P.S. de titel is geplukt uit een kleine zij-anecdote. Op een dag belde ik naar de kapperschool om een afspraak te maken om mijn haren in de mate van het mogelijke te laten temmen. Eerste meisje aan de telefoon verstond me niet. Geeft me door aan haar collega. Ook kansloos. Geeft me door aan een derde collega, aan wie ze –zonder de hoorn even beleefd af te dekken- met verwarde stem meedeelt “ik denk dat het een Belg is”. Dus oké, af en toe voel ik me dus toch nog heel hard buitenlander, zelfs in dit kleine kosmopolitische stadje. Eens de afspraak geregeld was hebben ze me wel goed geknipt, overigens, voor zij die graag happy ends lezen.

huphollandhup(Bonusplaatje: Een windmolen. Gewikkeld in de Nederlandse vlag. You just can’t make this stuff up.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s