Zwerven

Elke ochtend fiets ik langs het station, waar twee bordjes de oude ligplaatsen van de schepen MS Hope en MS Fortune commemoreren. Het is een kunstwerk eerder dan een historische gedenkplaats, bedoeld om pendelaars te doen nadenken over de schepen die ooit uit dit kleine wereldstadje vertrokken, met aan boord 16e eeuwse migranten, op zoek naar een nieuw leven in een nieuwe wereld. Los van de in het oog springende link naar de actualiteit met zijn veel minder romantiseerbare migraties, is het een perfecte symboliek voor dit, mijn opgeflakkerde expatstadje. We zoeven er in volle vaart voorbij, wij pendelaars die door de te vroeg gekomen herfstbuien naar het werk proberen te geraken. Alles is in transitie.

Ik heb een zomer vol omzwervingen beleefd.  Tussen Madeira en Napels, en de onverwacht warme Lage Landen, hebben mijn voeten zich al enkele maanden nergens meer stevig vast geplant. Het waren fijne omzwervingen hoor, dat wel. Maar het maakt me ook enorm blij terug in mijn eigen bed te slapen, omgeven door de mensen die ik gekozen heb om mijn leven kleur geven. Afhankelijk van je humeur en wereldperceptie kun je dit academische leven op twee manieren bekijken.  Je kunt het zien als fladderende vrijheid, de mogelijkheid een groter stuk van de wereld te zien. Of is het eerder de vrijheid van de zwerfhond, die gaan moet waar de nood hem draagt? Mijn eigen opinie over de zaak hangt sterk samen met het aantal uren slaap dat ik de voorbije nacht haalde, alsook hoe lang het geleden is dat ik mijn moederland bezocht.

Eén ding is zeker: academici zijn drijfhout. Nooit aan het zinken, maar ook nooit verankerd. Momenteel geniet ik met volle teugen van dat bruisende, dat onverwachte en onvoorspelbare, dat de eeuwige nieuwsgierigheid gaande houdt. Maar ooit zal het moeten stoppen, en zal ik met een serene kalmte die ik nu nog niet meester ben ergens mijn vlag in de grond pinnen en van die plek mijn thuisbasis maken. Tot het zo ver is geef ik me nog wat over aan de rusteloosheid, die met de jaren enkel lijkt toe te nemen.

Liefs,

Jessie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s